MOYΣΤΑΛΕΥΡΙΑ


YΛΙΚΑ
Για κάθε 6 κούπες καθαρισμένο μούστο:
 1 κούπα αλεύρι
½ κούπα καρύδι τριμμένο κούπα σουσάμι καβουρδισμένο και τριμμένο ελαφρά στο multi
2-3 ξύλα κανέλας μήκους περίπου 5 cm
2-3 φύλλα αμπερόριζας (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα, καρύδια χοντροκοπανισμένα , σουσάμι , και κανέλα σκόνη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

 Βάζουμε σε μεγάλη σχετικά κατσαρόλα το μούστο μας μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει το ασπρόχωμα ή τη στάχτη (1 κουταλιά της σούπας ανά λίτρο είναι αρκετή). Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται. Μέχρι να βγάζει αφρό εμείς στεκόμαστε πάνω από την κατσαρόλα και τον αφαιρούμε. Μετά απομακρύνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κατασταλάξει για 12 ώρες τουλάχιστον. Πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε αν αλλάξουμε 1-2 φορές την κατσαρόλα αφού αφήσουμε το μούστο να ηρεμεί για 1-2 ώρες κάθε φορά(μετά από το 12ωρο καταστάλαγμα). Βάζουμε τον μούστο σε κατσαρόλα αφού ξεχωρίσουμε μια ποσότητα αρκετή για να διαλύσουμε το αλεύρι . Επίσης αφήνουμε σε μια άκρη λίγο -1/2 κούπα ας πούμε- για να βοηθήσουμε στο ξέπλυμα του σουρωτηριού που όπως θα δείτε θα χρησιμοποιήσουμε. Χρησιμοποίησα αυτή τη φορά 9 κούπες μούστο και κράτησα τις 2 για τη διάλυση του αλευριού και μισή για το ξέπλυμα. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και ρίχνουμε τα ξύλα της κανέλας και τα φύλα της αμπερόριζας αν βάλουμε δεμένα σε ματσάκι. Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε. Λίγο πριν πάρει βράση αδειάζουμε το χυλό του αλευριού περνώντας τον μέσα από σουρωτήρι για να μην έχει καθόλου σβολαράκια και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα .Ξεπλένουμε τη σήτα με το μούστο που κρατήσαμε γι αυτή τη δουλειά ώστε να πέσει όλος ο χυλός στην κατσαρόλα μας. Μόλις αρχίσει να βράζει ( ή και λίγο νωρίτερα αν ...κινδυνεύει) χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και περιμένουμε να πήξει σιγοβράζοντας. Ανακατεύουμε συνεχώς. Θα πρέπει αυτό να γίνεται για μισή ώρα τουλάχιστον (εμένα μου πήρε 45 λεπτά). Δοκιμάζουμε αν έχει την σωστή πυκνότητα ως εξής: Σε ελαφρά βρεγμένο πιατάκι αφήνουμε ελάχιστη ποσότητα 


ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου