ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙ ΑΕΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό φασόλια γίγαντες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σαλάμι Λευκάδος
  • ½ λίτρο τομάτες κονκασέ
  • 2 φρέσκιες τομάτες
  • 1 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι ξύδι κόκκινου κρασιού
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • Αλάτι, Πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Moύλιασε τα φασόλια από το βράδυ, ώστε την επόμενη ημέρα να τα σουρώσεις και να τα βράσεις μαζί με ένα κρεμμύδι.
Ψιλόκοψε το άλλο κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και σόταρέ τα σε ελαιόλαδo
Πρόσθεσε την τομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και μια πρέζα ζάχαρη, και άφησε το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για να δέσει
Ξεφλούδισε και κόψε σε κυβάκια τις φρέσκιες τομάτες, το σαλάμι και τις πιπεριές Φλωρίνης, και σόταρε τα δύο τελευταία σε ένα ξεχωριστό σκεύος
Στη συνέχεια πρόσθεσε τη μαύρη ζάχαρη και, μόλις το σαλάμι και οι πιπεριές καραμελώσουν, σβήσε με το ξύδι, πρόσθεσε φρέσκια τομάτα, σκέπασέ τα και χαμήλωσε τη φωτιά
Σούρωσε τα βρασμένα φασόλια γίγαντες κρατώντας ένα φλιτζάνι από το ζωμό τους και τοποθέτησέ τα σε μια γάστρα μαζί με τη σάλτσα τομάτας και λίγο από το ζωμό του
Σκέπασε τη γάστρα και βάλ’ τη στο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα
Στο τέλος προσθέτεις το σαλάμι με τη φρέσκια τομάτα και φουρνίζεις τα φασόλια γίγαντες με σαλάμι αέρος για 5 λεπτά χωρίς καπάκι
Για το σερβίρισμα, πρόσθεσε μυρωδικά, λίγο ελαιόλαδο και τσιπς σαλαμιού, που θα φτιάξεις κόβοντας το σαλάμι σε ψιλές φέτες και ψήνοντάς τες για 5 λεπτά στους 180°C ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με ένα σκεύος να τις πιέζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου